CSN
Studiestartsstöd
Studiestartsstöd – för dig som är arbetslös
Med studiestartsstödet kan du som är arbetslös komma igång med dina studier och på så sätt närma dig ett jobb.
Stödet är till för dig som har en kort tidigare utbildning och som behöver utbilda dig på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete.
Det är din hemkommun som i första hand bedömer om du tillhör målgruppen för studiestartsstödet. De hjälper dig också att planera dina studier och att ansöka om studiestartsstödet om det är aktuellt för dig. Det går inte att ansöka om det direkt från CSN.
Villkor för att få studiestartsstöd
Här är några av villkoren som du behöver uppfylla för att ha rätt till studiestartsstöd:
- Du är 25–56 år (rätten till studiestartsstöd gäller från och med året du fyller 25 år till och med året du fyller 56 år).
- Du är arbetslös och har varit anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst sex månader.
- Du har en kort tidigare utbildning och har stort behov av en utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete.
- Du har inte haft studiemedel under de senaste tre åren.
- Du måste studera på minst 50 procent av heltid i minst tre veckor.
Är du utländsk medborgare?
Då behöver du även uppfylla villkoren för att ha rätt till svenskt studiestöd.
Söka studiestartsstöd
Du ansöker om studiestartsstöd hos din hemkommun, det går inte att ansöka direkt hos CSN. Det är kommunen som har budgeten för studiestartsstödet, och det är de som i första steget avgör om du tillhör målgruppen för studiestartsstödet.
Vägledning på kommunen
Innan du ansöker träffar du en studie- och yrkesvägledare eller någon annan person som arbetar med studiestartsstödet på kommunen. Tillsammans lägger ni upp en plan för dina studier och pratar om vilka bidrag och lån som kan vara aktuella för dig att ansöka om. Om ni kommer överens om att studiestartsstöd skulle vara rätt för dig, gör ni en ansökan.
Ansökan
Ansökan om studiestartsstöd gör du på webben hos din hemkommun. Om du är utländsk medborgare behöver du också fylla i uppgifter för att CSN ska kunna pröva din rätt till svenskt studiestöd. De uppgifterna handlar om dig och din familj, till exempel när du kom till Sverige och vad du har gjort sedan du kom hit.
Kommunens beslut
Kommunen utreder om du tillhör målgruppen för studiestartsstödet, till exempel att du har en kort tidigare utbildning och att du har stort behov av utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete. Om kommunen beslutar att du tillhör målgruppen skickar de vidare din ansökan till CSN.
CSN:s beslut
När CSN har fått in din ansökan utreder vi om du uppfyller övriga villkor för att få studiestartsstöd, till exempel att du är inskriven hos Arbetsförmedlingen och att du ska studera på minst halvtid. Vi skickar sedan ett beslut till dig. Om du är utländsk medborgare utreder vi även om du har rätt till svenskt studiestöd. Då får du två beslut från CSN.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.