Studier på SFI

Så här är utbildningen upplagd
Utbildningen planeras, utformas och anpassas efter den enskilda elevens förutsättningar, behov och mål. Eftersom sfi riktar sig till personer med olika erfarenheter, livssituationer, kunskaper och studiemål läser olika personer kurserna olika snabbt. Därför påbörjas och avslutats kurser vid olika tillfällen för olika personer.

Som elev har man minst 15 timmars undervisning i veckan. Undervisningen sker på svenska men läs- och skrivinlärningen får ske på elevens modersmål eller på annat språk som eleven behärskar. Sfi kan kombineras med exempelvis arbete, praktik, annan utbildning inom kommunal vuxenutbildning (komvux) eller särskild utbildning för vuxna (särvux).

Studievägar och kurser
Sfi har tre studievägar (1, 2, 3). Studieväg 1 vänder sig till den som inte kan läsa och skriva på sitt modersmål eller har kort utbildning medan studieväg 3 vänder sig till den som är mer van att studera. Varje studieväg består av flera kurser.

Betyg
Sfi använder betygsskalan A–F, samma som i exempelvis grundskolan, gymnasieskolan och på komvux. A är högsta betyget och F är icke godkänt. Betyg ska sättas på varje avslutad kurs.

Om du blivit klar tidigare med SFI-D kursen se till att din lärare rapporterar in det nya slutdatumet samt betyget eftersom det har betydelse för när du kan börja grundläggande svenska som andraspråk.

Tips!

Ansökan till SFI

Läs på Komvux hemsida om SFI

Bildspel om kurserna engelska, matematik och svenska som andraspråk.

För att söka SFI behöver du:
Personnummer
Mobilnummer
E-postadress